Wat is VoIP?

VoIP-telefonie staat voor “Voice over Internet Protocol” en maakt gebruik van internet in plaats van traditionele telefoonlijnen om telefoongesprekken te voeren. VoIP converteert gesproken woorden in digitale signalen die over het internet worden verzonden, wat kosten kan besparen en flexibiliteit biedt voor zakelijke communicatie.

Waarom zou je VoIP gebruiken?

VoIP-telefonie heeft verschillende voordelen ten opzichte van traditionele telefonie:

  1. Kostenbesparing: VoIP-telefonie is meestal goedkoper dan traditionele telefonie, omdat het gebruik maakt van internetverbindingen in plaats van speciale telefoonlijnen.
  2. Flexibiliteit: Met VoIP-telefonie kun je overal ter wereld waar je een internetverbinding hebt bellen, en je kunt hetzelfde telefoonnummer behouden, ongeacht waar je bent. Met je smartphone heb je dus een gigantische vrijheid in functie van thuiswerk of werken op locatie.
  3. Functionaliteit: VoIP-telefonie biedt meestal meer functionaliteit dan traditionele telefonie. Denk maar aan virtuele receptie, een keuzemenu, wachtmuziek, wachtrij, doorverbinden, vakantiedagen inplannen, gratis interne gesprekken en integratie met je CRM-pakket, ERP en Microsoft 365.
  4. Kwaliteit: VoIP-telefonie kan een betere geluidskwaliteit bieden dan traditionele telefonie, omdat de digitale signalen minder gevoelig zijn voor storingen en interferentie.
  5. Schaalbaarheid: VoIP-telefonie kan gemakkelijk worden aangepast aan de grootte van je bedrijf, waardoor je gemakkelijk extra telefoonlijnen kunt toevoegen of verwijderen. Bijv. wanneer er regelmatig nieuwe medewerkers bij komen.

Kortom, VoIP-telefonie is een kosteneffectieve, flexibele, functionele en schaalbare oplossing voor communicatie, die je in staat stelt om overal ter wereld te bellen en de kwaliteit van de gesprekken te verbeteren.

Wat heb je nodig voor VoIP-telefonie?

Om te bellen via VoIP heb je een apparaat nodig dat verbinding kan maken met het internet, zoals een computer, smartphone of IP-telefoon. Daarnaast heb je een internetverbinding nodig en een abonnement bij een VoIP-provider. Deze provider zal je voorzien van een uniek telefoonnummer en de software of app om te bellen. Eventueel heb je ook een headset nodig voor betere geluidskwaliteit tijdens het bellen.

Welke toestellen zijn geschikt voor VoIP?

Niet alle toestellen zijn geschikt voor VoIP-telefonie, omdat het gebruik maakt van digitale signalen en een internetverbinding. Traditionele analoge telefoons zijn niet geschikt voor directe verbinding met een VoIP-netwerk.

Moderne IP-telefoons zijn speciaal ontworpen voor VoIP-telefonie en zijn meestal geschikt voor aansluiting op een internetverbinding. Daarnaast zijn er softphones die op een computer of mobiel apparaat kunnen worden geïnstalleerd, waarmee je ook via het internet kunt bellen.

Het is belangrijk om te controleren of het apparaat dat je wilt gebruiken geschikt is voor VoIP-telefonie en compatibel is met de VoIP-provider die je wilt gebruiken. De meeste VoIP-providers geven een lijst met ondersteunde apparaten en protocollen op hun website.

Tim Klaassen, Dienstenthuis
Tim Klaassen, Dienstenthuis

Hoe werkt een VoIP-telefoon?

Een VoIP-telefoon werkt door spraak om te zetten in digitale datapakketten die via internet worden verzonden. Wanneer je een gesprek start, zal de VoIP-telefoon de gesproken woorden omzetten in digitale signalen en deze verzenden via internet naar de ontvanger. De ontvanger ontvangt deze digitale signalen en zet deze om in hoorbare spraak, waardoor je een gesprek kunt voeren alsof je gebruik maakt van een traditionele telefoonlijn. Dit gebeurt via een speciale app of hardware die verbinding maakt met een VoIP-provider, die het gesprek vervolgens over het internet verzendt naar de ontvanger. Die laatste heeft voor alle duidelijkheid zelf géén VoIP-telefoon nodig en kan je dus gewoon bereiken op z’n smartphone of eender welk ander toestel.

Hoe sluit je een VoIP-telefoon aan?

Om een VoIP-telefoon aan te sluiten, heb je allereerst een internetverbinding nodig en een abonnement bij een VoIP-provider. Vervolgens kun je de VoIP-telefoon aansluiten op het internet via een Ethernet-kabel of een speciale (Dect) antenne. Zodra de telefoon is aangesloten en ingeschakeld, moet je de instellingen configureren en het telefoonnummer dat door de VoIP-provider is verstrekt, invoeren. Dit kan via de webinterface van de telefoon of via een speciale app. Wanneer alles correct is ingesteld, kun je direct beginnen met bellen en gebeld worden via de VoIP-telefoon.

Is VoIP-telefonie gratis of hoeveel kost het?

VoIP-bellen is niet per definitie gratis, maar kan wel aanzienlijk goedkoper zijn dan traditioneel bellen via de telefoonlijn. Sommige VoIP-providers bieden gratis bellen naar andere gebruikers op hetzelfde netwerk of binnen hetzelfde land. Voor bellen naar andere landen of het gebruik van bepaalde functies, zoals voicemail of conference calls, kunnen wel kosten in rekening worden gebracht. Het is belangrijk om te controleren wat de kosten en tarieven zijn bij de VoIP-provider van jouw keuze. Over het algemeen biedt VoIP wel meer flexibiliteit en functionaliteit dan traditionele telefonie, waardoor het een aantrekkelijke optie kan zijn voor veel gebruikers.

Is het encrypted en dus beveiligd?

VoIP bellen is niet standaard versleuteld, maar kan wel worden versleuteld met behulp van speciale beveiligingsprotocollen, zoals Secure Real-time Transport Protocol (SRTP) of Transport Layer Security (TLS). Deze protocollen zorgen voor versleuteling van de spraakdata tijdens verzending over het internet, waardoor de inhoud van de gesprekken niet kan worden onderschept of afgeluisterd door derden. Het is belangrijk om te controleren of de VoIP-provider die je gebruikt deze beveiligingsprotocollen ondersteunt en ze correct configureert om de privacy en veiligheid van jouw communicatie te waarborgen.

Tim Klaassen, Dienstenthuis

Is VoIP betrouwbaar?

Over het algemeen kan VoIP-telefonie betrouwbaar zijn, maar de betrouwbaarheid hangt af van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de internetverbinding, de stabiliteit van de VoIP-provider en de kwaliteit van de gebruikte apparatuur. Wanneer er problemen optreden, zoals vertragingen, onderbrekingen of storingen, kan dit de kwaliteit van de gesprekken beïnvloeden. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor een goede internetverbinding en betrouwbare apparatuur en om een VoIP-provider te kiezen die een goede reputatie heeft op het gebied van betrouwbaarheid en kwaliteit. Daarnaast is het aan te raden om te zorgen voor een backup communicatiemiddel, zoals een mobiele telefoon of een traditionele telefoonlijn, voor het geval er problemen zijn met de VoIP-verbinding.

Wat met VoIP bij een verhuis?

Als je verhuist en je wilt je VoIP-telefoonnummer behouden, dan kun je dit gewoon meenemen naar je nieuwe locatie. Dit is een groot voordeel van VoIP, omdat je niet gebonden bent aan een specifieke fysieke locatie. Je hoeft alleen maar je VoIP-telefoon aan te sluiten op een internetverbinding op je nieuwe locatie en je kunt meteen weer bellen en gebeld worden. Als je verhuist naar een nieuw land, dan kan het zijn dat je nieuwe telefoonnummers moet aanvragen die passen bij de nieuwe locatie. Het is belangrijk om contact op te nemen met je VoIP-provider om te zien welke stappen je moet nemen bij een verhuizing en welke kosten hiermee gemoeid zijn.

Conclusie

Kort samengevat is VoIP-telefonie een manier om te bellen via internet in plaats van via traditionele telefoonlijnen. Het heeft vele voordelen voor kleine ondernemingen, zoals lagere kosten, meer flexibiliteit en functies zoals voicemail naar e-mail, conference calls en meer. Met VoIP kun je bellen vanaf elke locatie met een internetverbinding en kun je gemakkelijk uitbreiden naar nieuwe gebruikers zonder extra kosten. Daarnaast biedt VoIP geavanceerde functies en een hogere mate van beveiliging en betrouwbaarheid dan traditionele telefonie. Het is dus zeker de moeite waard voor kleine ondernemingen om VoIP-telefonie te overwegen als een efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor hun communicatiebehoeften.

Tim Klaassen, Dienstenthuis

door | 24 apr 2023 | Nieuws

Lees ook

Vlot overstappen van Google Workspace naar Microsoft 365

Vlot overstappen van Google Workspace naar Microsoft 365

Hoe verloopt een Google Workspace migratie naar Microsoft 365?Ging je van solo-ondernemer naar een eerste team? Of bots je tijdens je projecten keer op keer op de limieten van Google Workspace? Dan overweeg je geheel terecht om eventueel over te stappen naar Microsoft...

Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 tools

Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 tools

Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 toolsWat is  Copilot? Stel je een assistent voor die 24/7 beschikbaar is, nooit een kop koffie nodig heeft en je kan helpen met vrijwel elk werkje in Excel, Outlook, Word of Teams. Dat is Microsoft Copilot. In...

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers herneming van het artikel op sterck-magazine.be“Ik heb een panische angst voor IT”, zegt Kris Voet, zaakvoerder van Fietsen Wildiers. Hij zocht, en vond, daarom een IT-partner die hij blindelings kon vertrouwen. Samen bouwden we de...

Niet te missen IT-tips en -tricks

Op zoek naar jouw IT-coach?