Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 tools

Wat is  Copilot?

Stel je een assistent voor die 24/7 beschikbaar is, nooit een kop koffie nodig heeft en je kan helpen met vrijwel elk werkje in Excel, Outlook, Word of Teams. Dat is Microsoft Copilot. In essentie combineert Copilot geavanceerde artificiële intelligentie met je vertrouwde Microsoft tools om zo je productiviteit enorm te verhogen. Je bespaart dankzij Copilot zo zeeën van tijd op alledaagse taken. Echt waar, geloof ons maar. 

Leuke bijkomstigheid: Copilot is binnenkort ook in het Nederlands beschikbaar, waar hij nu nog vooral op Engels en andere wereldtalen werkt.

Wat kan Microsoft Copilot concreet betekenen?

Dat is een vraag die we veel krijgen. En terecht, want soms lijkt AI wat ver van ons bed. Maar wat Copilot kan, dat is toch wel fascinerend én extreem toepasbaar. En om dat tastbaar te maken, overlopen we graag even enkele alledaagse voorbeelden in de meest gebruikte tools in Microsoft 365

Wim Van de Perre, Dienstenthuis

In Outlook

Mail schrijven

Je schetst eerst in een chat-achtige omgeving de bedoeling van de mail. Daarna is het slechts een kwestie van seconden en je mailtje staat helemaal uitgeschreven! De toon wat veranderen naar losser of zakelijker? Jij geeft de instructie en Copilot herschrijft je mailtje.

Samenvatten van gespreksgeschiedenis

De essentie van een mail gesprek kan soms verloren gaan of onduidelijk zijn. Zeker als je wat later inpikt of het gesprek over enkele weken tot maanden plaatsvindt. Met één vraagje aan Copilot krijg je voortaan in een mum van tijd een korte samenvatting. Handig!

Antwoorden schrijven

Op basis van een voorafgaand mailtje, stelt Copilot in luttele seconden een gepast antwoord voor je samen. Niet tevreden? Laat hem nog een poging doen of pas de tekst zelf hier en daar nog wat aan. 

Coaching

Nemen emoties al eens de bovenhand of weet je niet goed hoe je iets moet verwoorden? Schrijf het gewoon en Copilot staat je bij met advies om je teksten beter te maken. Je schrijfstijl gaat er met 1 klik enorm op vooruit.

In Word

Schrijven vanaf 0

Geef Copilot een ruw idee met een doel en je tekst rolt er vanzelf uit. Een verslag, een samenvatting of een strategische visienota? Het is helemaal aan jou om Copilot aan het werk te zetten.

Samenvatten

Een knoert van een tekst geopend en geen zin om je er helemaal door te worstelen? Geef Copilot de juiste instructies en hij vat voor jou de essentie samen.

Schrijven op basis van Onedrive bestanden

Toelichting bij een ander document geven? Duid een bronbestand aan en Copilot analyseert met plezier de inhoud ervan. Een rapportje of verslag toevoegen wordt zo wel heel makkelijk!

Tim Klaassen, Dienstenthuis
Wim Van de Perre, Dienstenthuis

In Powerpoint

Presentaties op basis van Word bestanden

Geef Copilot een verslag, strategie of ander geschreven document in Word en je krijgt er een passende presentatie voor in ruil. Hier en daar wat aanpassen en je bent in geen tijd vertrokken voor de beste presentatie uit je carrière.

Presentaties van 0

Een thema en wat gewenste context zijn al genoeg voor Copilot om uit het niets een presentatie te maken. Van 2 tot 200 slides, het kan allemaal!

In Teams

Samenvattingen maken van calls

Net weer een lange videocall achter de rug? Copilot in Teams vat opnieuw de essentie voor je samen en maakt een verslag op. Juist nog even nakijken en je kan weer door!

Samenvattingen over Team activiteit

Benieuwd wat er in een Teams kanaal leeft? Copilot vat in geen tijd de essentie voor je samen zodat je snel weer helemaal mee kan praten.

Tim Klaassen, Dienstenthuis
Wim Van de Perre, Dienstenthuis

In Excel

Gegevens opmaken

De 10 slechtste cijfers markeren of de 3 toppers in ‘t vet zetten? Het is maar een woord voor Copilot. 

Grafieken maken 

Met een tekstuele opdracht, zet Copilot de juiste gegevens om in een grafiek naar keuze. Toch niet helemaal tevreden? Dan pas je uiteraard het nodige makkelijk nog even aan.

Wat is het verschil met ChatGPT?

Hoewel Copilot en ChatGPT beide op AI gebaseerde hulpmiddelen zijn, is Copilot specifiek ontworpen om naadloos te integreren met de Microsoft 365-suite. Daardoor is het een heel krachtige tool voor je specifieke behoeften binnen de werkomgeving.

Binnenkort ook in jouw MS365-account?

Sta je te trappelen om Copilot ook uit te proberen? Weet dan dat je de tool nu al eenvoudig als extra abonnement kan (laten) activeren in je Microsoft 365 account aan € 28.10 per gebruiker per maand. Dat is dan vooralsnog in een Engelse versie, maar daar komt héél snel verandering in. De verwachtingen zijn namelijk dat Copilot nog in april Nederlands zal ondersteunen.

Conclusie

Microsoft Copilot staat klaar om je digitale werkruimte te transformeren. Door tijdrovende taken te automatiseren en je te helpen bepaalde werkjes efficiënter uit te voeren in tools die je dagelijks gebruikt, belooft Copilot niet alleen een toename van productiviteit maar ook een verrijking van je werkdag. Begin vandaag nog met het verkennen van Copilot en ontdek hoe jouw bedrijf kan floreren met deze boeiende en onvermoeibare assistent aan je zijde.

door | 16 apr 2024 | Nieuws

Lees ook

Vlot overstappen van Google Workspace naar Microsoft 365

Vlot overstappen van Google Workspace naar Microsoft 365

Hoe verloopt een Google Workspace migratie naar Microsoft 365?Ging je van solo-ondernemer naar een eerste team? Of bots je tijdens je projecten keer op keer op de limieten van Google Workspace? Dan overweeg je geheel terecht om eventueel over te stappen naar Microsoft...

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers herneming van het artikel op sterck-magazine.be“Ik heb een panische angst voor IT”, zegt Kris Voet, zaakvoerder van Fietsen Wildiers. Hij zocht, en vond, daarom een IT-partner die hij blindelings kon vertrouwen. Samen bouwden we de...

Niet te missen IT-tips en -tricks

Op zoek naar jouw IT-coach?