Hoe verloopt een Google Workspace migratie naar Microsoft 365?

Ging je van solo-ondernemer naar een eerste team? Of bots je tijdens je projecten keer op keer op de limieten van Google Workspace? Dan overweeg je geheel terecht om eventueel over te stappen naar Microsoft 365. En we begrijpen heel goed dat dat beangstigend is. Je hele onderneming leunt op Google Workspace dus wil je dat een eventuele overstap niet alleen financieel en straks praktisch interessant is, maar ook snel en vlot verloopt. Laten we vanuit je twijfel even wat zaken aanraken die je hopelijk overtuigen dat een migratie toch echt moeiteloos kan verlopen.

Het verschil tussen Google en Microsoft

Kiezen tussen Google Workspace en Microsoft 365 is als beslissen tussen fietsen en autorijden voor je dagelijkse woon-werkverkeer. Beide brengen je waar je moet zijn, maar de reis, het comfort, en de bagage die je mee kunt nemen, verschillen. Google Workspace is daarbij als fietsen: efficiënt en geweldig voor korte afstanden met minder bagage. Microsoft 365 voelt meer als autorijden: het biedt meer ruimte, comfort en de mogelijkheid om langere afstanden af te leggen met meer passagiers en bagage. Dit verschil in capaciteit en veelzijdigheid maakt Microsoft 365 een aantrekkelijke keuze voor bedrijven die (willen) groeien en complexere projecten beheren.

Van Gmail naar Outlook

De overstap van Gmail naar Outlook hoeft niet ingewikkeld te zijn. Microsoft biedt tools die het overzetten van e-mails en contacten stroomlijnen, waardoor je ervaring naadloos blijft. Het is alsof je jouw favoriete apps en instellingen naar een nieuwe telefoon overbrengt. Met de juiste voorbereiding voelt alles snel vertrouwd in je nieuwe omgeving.

Van Google Drive naar OneDrive

Migreren van Google Drive naar OneDrive betekent niet alleen meer ruimte voor je bestanden. Het biedt ook een betere integratie met desktop applicaties en samenwerkingstools binnen de Microsoft 365-suite. Microsofts migratietools zorgen ervoor dat je bestanden, documenten en presentaties soepel overgaan, zodat je zonder onderbreking kunt blijven werken. De nieuwe manier van werken voelt wellicht bekender dan werken met Google Drive.

Van Google Meet naar Microsoft Teams

Microsoft Teams biedt een meer geïntegreerde en veelzijdige omgeving voor samenwerking en communicatie dan Google Meet. Met uitgebreide functionaliteiten voor Team kanalen, betere integratie met Office-applicaties en geavanceerde beveiliging, stelt Teams organisaties in staat om hun samenwerking naar een hoger niveau te tillen. 

Prijsverschil tussen Microsoft 365 en Google Workspace

Bij het beoordelen van het prijsverschil tussen Google Workspace en Microsoft 365 is het belangrijk om verder te kijken dan alleen de stickerprijs. De waarde die Microsoft 365 biedt door zijn uitgebreide applicatie suite, grotere opslagcapaciteit en geavanceerde beveiligingsfuncties kan de initiële investering rechtvaardigen, vooral voor bedrijven die op zoek zijn naar groei en schaalbaarheid.

De effectieve migratie

De migratie van Google Workspace naar Microsoft 365 aanpakken is als het plannen van een grote verhuizing. Het vereist een gedetailleerde voorbereiding en het juiste gereedschap. In sommige gevallen ook de hulp van experts om ervoor te zorgen dat je bedrijfsvoering soepel blijft verlopen. Microsofts FastTrack service biedt ondersteuning gedurende dit proces, waardoor de transitie voor jou en je team zo naadloos mogelijk is. Uiteraard kan ook Contineo je bijstaan bij de migratie aangezien we dit al tig keer voor onze rekening namen.

Conclusie

Door de nuances van elke dienst te begrijpen en de juiste voorbereidingen te treffen, kan de overstap van Google Workspace naar Microsoft 365 een vloeiende en positieve ervaring zijn voor je bedrijf, vergelijkbaar met de overstap naar een efficiënter en comfortabeler vervoermiddel voor je dagelijkse reisbehoeften.

door | 13 mei 2024 | Nieuws

Lees ook

Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 tools

Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 tools

Copilot, de onvermoeibare assistent in de Microsoft 365 toolsWat is  Copilot? Stel je een assistent voor die 24/7 beschikbaar is, nooit een kop koffie nodig heeft en je kan helpen met vrijwel elk werkje in Excel, Outlook, Word of Teams. Dat is Microsoft Copilot. In...

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers

IT bolt vlotjes bij Fietsen Wildiers herneming van het artikel op sterck-magazine.be“Ik heb een panische angst voor IT”, zegt Kris Voet, zaakvoerder van Fietsen Wildiers. Hij zocht, en vond, daarom een IT-partner die hij blindelings kon vertrouwen. Samen bouwden we de...

Niet te missen IT-tips en -tricks

Op zoek naar jouw IT-coach?