Picanol scoort tegenwoordig in de nieuwsresultaten. Helaas op een negatieve manier. Het West-Vlaamse beursgenoteerde bedrijf is slachtoffer geworden van ransomware, gijzelsoftware eigenlijk. Deze malware infecteert computers en hackers chanteren de gebruiker door hem enorme sommen geld te vragen om alles te ontgrendelen. Een immens probleem natuurlijk voor een volledig computergestuurd bedrijf. Bij Picanol hebben hackers heel hard toegeslagen. Het bedrijf heeft geweigerd om te betalen (wat trouwens niet altijd een sleutel tot succes is) en heeft er lange tijd volledig door platgelegen, met enorme consequenties tot gevolg.

Hoe is het zover kunnen komen?

Hackers kunnen toeslaan op verschillende manieren. Beangstigend eigenlijk. Infiltratie is een mogelijkheid: het volstaat dat iemand van het bedrijf een virus binnensmokkelt op een USB-stick. Een menselijke fout is eveneens een mogelijke piste. Het volstaat bijvoorbeeld dat iemand vergeet antivirussoftware te updaten. Heel vaak – ook in de privésfeer – dringen hackers binnen via e-mails en die zijn tegenwoordig heel goed opgesteld. Door te klikken op een bijlage is het netwerk binnen de kortste keren besmet. Een virus ontwikkelen hoeven cybercriminelen zelfs niet meer zelf te doen: ze kopen gewoon de malware aan op het darkweb en gaan ermee aan de slag.

Geen alleenstaand geval

Picanol is niet het eerste bedrijf dat slachtoffer werd van ransomware en zal zeker ook niet het laatste zijn. Asco – de Zaventemse producent van vliegtuigonderdelen – en de universiteiten van Antwerpen en Maastricht zijn slechts enkele voorbeelden van belangrijke spelers op de markt die recent op grote schaal te maken kregen met hackers. De cyberoorlog is allang een feit en zal alleen nog maar in intensiteit toenemen. Cybercriminaliteit zit wereldwijd in de lift en het hoeft niet steeds te gaan om grote bedrijven. Werkelijk iedereen kan slachtoffer worden, ook gamers en kleine zelfstandigen.

Voorkomen veel beter dan genezen

Cybersecurity: een hot item. Bij een traditionele oorlog worden verdedigingsmuren opgetrokken. Bij cybercrime is dit net zo. Het personeel van Picanol krijgt nu wel een opleiding om verdachte e-mails te leren herkennen, maar voor dit bedrijf zijn dat vijgen na Pasen.

Het is hoog tijd dat iedereen zich bewust wordt van de potentiële gevaren van cybercriminaliteit. Net zoals een dokter een scan maakt van het lichaam van de patiënt om een correcte diagnose te kunnen stellen, is het belangrijk om in te zetten op cybersecurity en uw computersysteem dus figuurlijk onder de scanner te houden. En daarin zijn wij experts.

Onze specialisten bieden u een gratis netwerkscan aan om de sterke en zwakke punten van uw systeem in kaart te brengen, zodat u proactief kunt ingrijpen. Bent u een dummy op computervlak? Geen enkel probleem. Wij helpen u graag met onze persoonlijke aanpak en begeleiding. Bij ons bent u geen nummer. Het voorbeeld van Picanol heeft u ongetwijfeld doen nadenken. Vraag dus een gratis netwerkscan aan via https://contineo.be/diensten/vraag-gratis-netwerkscan-aan/. Op die manier weet u waar u aan toe bent en kunt u uw netwerk optimaliseren om mogelijke hackers te slim af te zijn.